jueves, 22 de noviembre de 2007

Avui va de decisions...

Avui volia parlar sobre un tema molt important en el curs de vida de les empreses: decidir i prendre decisions. D'aquest tema hi ha molts aspectes a tocar i jo he enfocat el post en dividir veure dos tipus de decisions.

Decidir
és portar a una conclusió definitiva una qüestió, una controvèrsia, un combat, etc. (diccionari de grec.net)
Prendre una decisió es refereix al procés sencer d’elegir un curs d’acció.
Definicio del web d' aquí.


Tots hem de prendre decisions. A cada moment de la nostra vida, tant privada com professional, ens veiem obligats a seleccionar una alternativa dins de un conjunt d’opcions. La qualitat de les decisions que prenem afecta radicalment a la nostra salut, benestar, relacions amb persones, etc. Aquesta mateixa afirmació veiem que és totalment portables al món empresarial.


Hi ha dos tipus de decisions: les previstes i les imprevistes.


Les
decisions imprevistes són aquelles decisions que s’han de prendre gràcies a l’aparició d’oportunitats o amenaces noves no previstes i que no tenim una forma programada de resoldre-les.
p.e: l’arribada d’una nova tecnologia que pot afectar molt a l’empresa. Al principi no tens molta informació, no saps si triomfarà o no, no saps quant et costaria implantar-la i si al fer-ho altres parts de l’empresa quedarien afectades, etc. L’arribada d’Internet és un exemple clar.
Les decisions imprevistes normalment es prenen amb l’ajut de
intuïció o bé l’ús del raonament. Un empresari amb talent ha de tenir la capacitat de intuïció bastant desenvolupada, ha de saber actuar amb determinació i veient que l’opció que ha escollit és la correcte. L’ús del raonament és molt important. Els grans empresaris han de saber assentar-se davant d’un problema i plantejar-se els AID’s (Avantatges, Inconvenients i Dubtes) i mitjançant el bon raonament saber escollir el més important pels seus beneficis.


Les decisions previstes són aquelles que venen de informació molt concreta i ben definida i l’objectiu que s’ha de complir està molt clar.
Aquestes decisions al ser previstes poden arribar a ser programades en una empresa (quan passi X fes Y sinó fes Z ...). Per una gran empresa aquestes decisions han de ser perfectes, per petites que puguin ser poden portar-la a la ruïna o bé més amunt.
p.e: les empreses tenen previst com actuar quan els hi arriben reclamacions de clients, quant i quan han de fer comandes per falta d’stock o a partir de quin moment han d’obrir una finestreta addicional davant de cues llargues.
Pel què fa a les decisions previstes tenim un instrument molt important:
els models.
Els models utilitzen tècniques de planejament i solució prèviament conegudes i que, en general, son capaces d’analitzar de manera sistemàtica totes les alternatives i escollir la millor.
De models n’hi ha de dos tipus: model clàssic i model administratiu.


Heu sentit a parlar dels DDS?


Els DDS (decision suport system) que són uns programes que ajuden a prendre decisions a tot tipus d’empreses. La seva principal característica és que permet aprofundir en la informació fins a arribar al nivell de detall, analitzar dades des de diferents perspectives, realitzar projeccions d'informació per a pronosticar el que pot ocórrer en el futur, anàlisi de tendències, etc...


Aquest post podria allargar-se i allargar-se de manera molt bèstia. De fet hi ha una assignatura a la fib on es parla de tot lo referent a la presa de desicions: PDGPE.


Per què és tant important decidir bé? Coneixeu programes informàtics que ajuden a l’empresa a la presa de decisions?


2 comentarios:

Marc Morera Merino dijo...

És curiós perque allò que ens ha de permetre triumfar en el nostre projecte, no és altra cosa que un conjunt de suposicions donades o escollides per un model, si més no, simulat.

En el mon de l'empresa, com a molts sector de la vida mateixa, la ciencia exacta no acostuma a donar-se massa a veure. M'explicaré. Davant de l'aparició d'internet, com bé has donat émfasi, moltes empreses no ho veien molt clar. Havien de adaptarse al que avui en dia és el gegant de la comunicació?
Moltes empreses ho van veure clar, per d'altres van haver de decidir. Però..... qui és tant poderós per a veure el futur? Jo crec que ningú. Per tant un cent per cent no és possible en quant a seguretat del desenvolupament de un succés d'aquest estil.
Tot és un conjunt de "simulacions", de suposicions que fan que una empresa es decanti més per un cantó o per l'altra. Per tant, es dedueix que saber decidir bé, és tot un art. Com qui sap dirigir, quí te vocació de liderar, també hi ha el que té, com bé deies, intuició per a endevinar esdeveniments.

De totes formes, mai serà exacte, sempre serà necessari aquest tipus de persona, i sino que els i diguin als que arrisquen capital a borsa. mes o menys és el mateix.

Vicente Escandell Miguel dijo...

Jo crec que el tema que tractes quasi el podriem passar a la vida mateixa.
En la nostra vida diaria sempre tenim que decidir, només de despertar-nos pel matí ja comencem a prendre decisions. També en aquest cas tindriem les decisions previstes, com poden ser quan suspenem un examen que els hi diem als pares, quan no em pogut fer un exercici que li diem al professor, etc. o les decisions imprevistes, quan anem a dinar i el que ens demanem sempre s'ha acabat i tenim que triar una alternativa.
Que vull dir amb tot això, pues que crec que com tot molts de cops hem d'escollir i molts de cops les opcions que triem nosaltres seran de gran importancia per la nostra vida; així doncs passa el mateix amb una empresa, molts de cops el seu éxit o fracàs ve donat per la presa de bones o dolentes eleccions.
M'ha sobtat bastant això que has dit de models de eleccions de decisions o inclús que hi hagi software propi per a fer això. La veritat es que pensó que és una bona idea per les decisions previstes dins una empresa, però pensó que per a les decisions imprevistes quiza hi ha massa factors a tenir en compte com per a fiar-te del que diu un programa; crec que en aquest punt es millor fiar-te d'una persona amb experiencia en aquell punt, que molt probablement podrà utilitzar l'experiencia per a fer una valoració més realista.