sábado, 24 de noviembre de 2007

Les ETT's i la conseqüent subcontractació

Volia parlar sobre aquest tipus d'empreses, que, com el seu nom diu, són empreses que ofereixen treball temporal i són usades per les empreses per a cobrir algun buit momentani per alguna raó(vacances, baixes, etc)

Apart del que es comenta al carrer sobre les ETT's (la precarietat, sous baixos,etc), em volia centrar en com i perquè una empresa acaba contractant una empresa de treball temporal per a trobar nous treballadors.


Heu pensat alguna vegada com funcionen les ETT's?

us posaré un exemple:

De l'empresari a la ETT:

L'empresa A acudeix a la ETT B i li comunica que necessita N empleats per a un treball C.
B li comunica a A a quant ascendeix la comissio per a buscar-li els empleats per al treball C.
A paga a B la comissió.

B busca als seus arxius a possibles candidats per al treball C i es posen en contacte amb ells.
Alguns dels possibles candidats son contractats per B, fins a arribar a N candidats.

Del candidat a la ETT:

El candidat D acudeix a B amb unes pretensions de treball
B busca a la base de dades quines empreses estarien disposades a contractar-lo.
l'empresa C contracta al candidat D mitjançant B.


Fixeu-vos en la de temps que s'estalvien tant les ETT's com les empreses, és com tenir una base central d'informació de possibles candidats a un treball, amb la qual cosa, l'empresari s'estalvia el haver de buscar empleats, cosa que suposa diners i temps.Amb aquest sistema 'empleat ve a ser més un producte amb el que comerciar que no pas una persona.

Sobretot, en el que hem de pensar, és en el negoci que això esta generant per a la ETT. Al tenir una base de dades plena de curriculums a la qual l'únic que han de fer es fer matxambrats amb les empreses interessades (les quals els hi paguen una bona comissió pel fet de buscar-lis els empleats), el negoci esdevé perfecte, ja que no els suposa cap valor afegit.

Les ETT cobren per els serveis prestats (reclutament, sel.lecció, etc) a l'empresa contractadora una comisió per empleat segons el lloc de treball, la disponibilitat d'empleats i el numero de contractes,és per això que és dificil de saber quin és el preu que paguen per l'empleat al dependre d'aquests factors. Així doncs, al contrari del que molta gent pensa, les ETT no es queden amb part del nostre sou, sinó que cobren per una altra banda. De fet, quan una ETT contracta a un empleat, estan obligades a que l'empleat cobri el mateix sou/hora que un empleat contractat per l'empresa, encara que, generalment, el que es fa es incloure al sou, les vacances i d'altres dies que en teoria pertoquen a l'empleat i que no utilitzará.

Contractar una ETT és una pràctica que es fa bastant en empreses, sobretot per a treballs de tipus administratius, telefonistes o bé treballs de magatzem, i, a la vista està, ja que suposen el 2% de la taxa d'empleament a la UE.


Les ETT, pel que sembla, fan un bon treball per a la societat però a un preu molt alt.

I arribat a aquest punt seria molt interessant qüestionar les següents preguntes per tal que pogueu donar la vostra opinió.


- Val la pena un model així? o sería a la llarga millor que cada empresa es busqués els seus empleats?
- Se us acudeixen altres models que facin el mateix que una ETT però gratuïtament o a més baix cost?
- Heu tingut alguna experiencia amb alguna ETT? Com va resultar? Hi havia precarietat?
- Com creieu que ens afecta a la gent jove, el fet que, cada cop més, es facin contractes temporals i no fixes?

7 comentarios:

Joanvo dijo...

Jo he tingut experiències en alguna ETT. La veritat és que no va bé a llarg termini per una empresa pero sí a curt tant per l'empresa com pel treballador. Per exemple, jo buscava feina per l'estiu per guanyar una miqueta de pasta i que no fossin molts dies, aleshores la ETT em va venir molt bé. El problema és si busques una feina estable, per tota la vida aleshores no et recomano una ETT.

Per una empresa també pot anar bé per a escollir empleat ja que la majoria de contractes per ETT són per a substituir persones que estan de vacances o que estan de baixa i l'empresa no vol fer un llarg procés de sel·lecció per tenir un empleat durant 1 mes.

Pel que vaig veure jo no hi havia res de precarietat i el sou era bastant generós (exceptuant que no hi havia vacances ni finiquito).

Alberto Maldonado López dijo...

Yo creo que las ETT, son necesarias, agilizan las cosas en trabajos y necesidades puntuales de las empresas ahorrándoles dinero y tiempo, al no ser necesario que la empresa se ponga a seleccionar personal y todo lo que ello conlleva.

Pero como casi todas las cosas buenas, también tienen algunas desventajas importantes, como lo que comentas ya en el post, las largas cadenas de contratación, que al final el empleado no sabe que empresa le ha contratado.

Y además al ser contratados de esta manera no sabemos que derechos tenemos como empleados, a que contrato laboral nos acogemos, al de la ETT , al de la otra empresa, de esta manera perderemos seguramente algunos derechos.

Y la única experiencia que he tenido a través de una ETT, tengo que decir que no fue mala, aunque el trabajo solo era para un mes en verano, así que no me pude quejar del trato.

Antoni Segura Puimedon dijo...

Bé, m'agradaria aportar quelcom que en la meva opinió has obviat el fet que les condicions contractuals que no són estrictament econòmiques no són ni molt menys les mateixes. Per tant, no hem de ser tan simplistes i dir a la lleugera que si no ens vampiritzen part del sou no constitueixen una font de precarietat laboral.

Cal tenir en compte que les condicions contractuals dels treballadors via ETT són molt més desprotegides i otorguen una llibertat i facilitat a l'empresari molt major en casos d'acomiadaments prematurs (entenent com a prematurs als que es produeixen amb menys de la meitat del contracte esgotat.

A més, tenen un impacte negatiu destacable pel fet que no fomenten la progressió dels empleats dins de l'empresa i la possible obtenció d'un contracte indefinit, sinó que acostumen a fomentar un cicle ETT que força la persona a itinerar per diverses empreses, cosa que suma la incomoditat a la inseguretat que ja he apuntat abans.

Finalment m'agradaria destacar que és un model que pot ser beneficiós en certs casos i que pot semblar molt bonic i atractiu als estudiants, però que cal tenir en compte que pot tenir un impacte negatiu en la vida professional dels treballadors i que per tant és quelcom amb què s'ha d'anar en compte.

Adrià Vallès dijo...

El meu comentari va més en el sentit d'en Joan i l'Alberto, també penso que les ETTs no son tan dolentes.
Jo no he tingut cap experiència amb una empresa d'aquestes, però penso que poden ser una bona opció per a la gent que, tal com diu el seu nom, volen treballar temporalment, no hi ha més...

Sempre hem de tenir presents que som nosaltres els que acceptem les feines, i acceptar un lloc de treball precari i desprès queixar-se no és massa lògic.
Per tant, ETTs sí, pero és clar que no per a buscar una feina estable.

Ramon Chalmeta Ugas dijo...

Des del meu punt de vista penso que les ETT no son més que unes aprofitades. Entenc que un empresari sol·liciti els serveis d'una ETT ell només treu beneficis, aconsegueix el treballador sense massa esforç i a més a bon preu. Però crec que les ETT s'enduen uns diners per no fer res per fer simplement d'intermediaris. Sense fer res més que mantenir una base de dades treuen un munt de diners donant unes condicions de treball realment poc dignes. Penso que si no existissin la gent acabaria tinguen millors condicions.

Vicente Escandell Miguel dijo...

Jo tinc una opinio favorable cap a les ETT. Crec que la seva feina respon a una necessitat de les empreses. Una ETT com el seu nom diu es una Empresa de Treball Temporal, que vull dir amb això, que ningú esper-hi anar allí ha aconseguir una feina per a tota la vida. Aquestes empreses cobreixen una necessitat clau: per part de les empreses, es dediquen basicament a aquelles que necessiten només empleats en moments puntuals, degut a que són empreses que només treballen uns determinats dies de l'any (events esportius, promoció de productes, ...) o bé a empreses que necessiten cobrir alguns llocs de feina degut a èpoques d'altes ventes (nadal,....). Per part de l'empleat, aquestes empreses estan orientades basicament a aquelles persones que el que busquen es una feina temporal (estudiants,....).
Amb tot això podem veure que les ETT's compreixen un determinat sector de la contractació empleat, i que baix el meu punt de vista es necessari: algú pensa que per exemple al Circuit de Catalunya l'interesa convocar el reclutament de personal per a la celebració del Gran Premi de Formula 1 que dura només 3 dies??? Per a ells és molt més senzill acudir a una ETT per a que els sel·leccioni els empleats; perquè no oblidem una cosa, la seva feina no només es oferir empleats, sinó que els empleats sel·leccionats responguin a les necessitats de l'empresa.
Per part dels empleats està molt clar, qui vol feina, va allí i sap que molt problablement alguna cosa trobarà, però temporal.

Anónimo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.