lunes, 12 de noviembre de 2007

Piràmide de Maslow

El tema de la motivació dels treballadors és molt important per les empreses. En moltes, i sobretot consultores, està fins i tot de moda. Es fan festes, dinars i sopars d'empresa, per tal de fer que el treballador se senti part de l'empresa i així es motivi per desenvolupar bé la seva feina i ser més productiu per l'empresa.

Una de les teories sobre la motivació humana és la piràmide de Maslow.

Maslow diu que volem satisfer les necessitats de més a dalt de la piràmide, quan tenim les necessitats de més abaix satisfetes.




En l'aspecte laboral:

-Les necessitats fisiològiques es satisfan amb els sous.

-Les de seguretat, amb protecció contra enfermetats i/o accidents laborals.

-Les d'afiliació serien les relacions interpersonals dins l'empresa.

-El reconeixement es pot satisfer amb incentius econòmics o millores al lloc de treball (ascens).

-L'autorealització es satisfà asignant al treballador una feina que li suposi un repte.

Una de les crítiques que es fa a la piràmide de Maslow és que l'ordre de les necessitats no té perquè ser així per tothom. A més, es considera que aquesta jerarquia pot estar obsoleta. O fins i tot, que no hi hauria d'haver jerarquia. Per exemple, per molta gent no cal tenir un bon ambient de treball en grup per sentir-se autorealitzat.

Què opineu sobre la piràmide de Maslow? Creieu que avui en dia amb un bon sou ja n'hi ha prou per sentir-se realitzat?






7 comentarios:

Marc Morera Merino dijo...

Sincerament, amb l'entorn en que l'èsser humà està immers en aquests dies de progrés, tot intent d'estandarització em sembla un error. Tot intent de patronització em sembla un fracàs.
Amb això em refereixo que si una empresa s'ha de basar en quelcom predit fa una colla d'anys ( la teoria de Maslow porovè dels anys 40, exactament de l'any 1943), sense tenir en compte l'evolució de l'home i de la societat en general, no crec que obtingui els millors dels resultats.

Una possible solució seria que cada empresa elabores la seva escala pròpia, partint de resultats empírics locals, és a dir, mitjançant dades, fonts de les quals son els propis treballadors. En aquest cas es podria precisar molt més en la especialització de l'empresa en si.

Alberto Maldonado López dijo...

De la pirámide de Maslow, para mi sólo valdría la base del triangulo, todo lo demás debería estar sin jerarquía, en 60 años la evolución de la sociedad ha dado un salto de gigante, y ya no deseamos lo mismo que probablemente nuestros abuelos o bisabuelos.

En empresas, la verdad que poca pirámide de maslow veo yo, vale quizás exceptuando otra vez la base, el sueldo es lo que mas miramos, claro que va por edades, en los típicos trabajos de verano que muchos podemos hacer no buscamos nada de satisfacción o alguna cosa de por encima de la base del triangulo, buscamos la mejor relación de sueldo por horas.
Claro que para tener un trabajo fijo y las duradero quizás ya influyan otras cosas como la familia o elementos exteriores a pirámide de maslow para empresas.

Ramon Chalmeta Ugas dijo...

Jo penso que l’aplicació de la piràmide de Maslow tot i que fos formulada fa molt de temps es vigent actualment. Des de el meu punt de vista pot tenir algunes critiques en el sentit de que podem discutir que segurament no per tothom les prioritats siguin les mateixes, i per tant es possible que pugi variar algun esglaó de la piràmide en funció de la persona. Tot i això l’essència final segons el meu punt de vista es que abans de cobrir segons quines necessitats, has de cobrir-ne unes altres. Es a dir es absurd regalar-li per exemple un viatge a un treballador quant li estàs donant un sou miserable que no li permet arribar a final de mes. El treballador seguirà igual d’insatisfet i per tant, fins que no cobreixes les necessitats bàsiques ( fisiològiques com les defineix la piràmide) no podràs aconseguir-ne d’altres.

Vicente Escandell Miguel dijo...

Aixo no és una ciencia exacta i per tant no podem dir que és correcte o incorrecte. Jo partiria d'aquest fet. Així doncs crec que depen de la persona la piramida de Maslow pot ser més o meny correcta. Dependrà de les prioritats que cada ser humà hagi establit en la seva vida. Jo crec però que en part hi ha una etapa que si que es compleix: la fisiologica. Pot ser que determinada gent tingui com a més bàsic la feina i no els amics, que gent prefereixi treballar tot el dia a l'oci però estic segur que tot ser humà té com a objectiu més bàsic la seva propia vida. Una vegada que tengui el seu menjar a la taula és quan començarà a pensar en les altres possibilitats. Pel que fa als altres esglaons de la piramide, ja diria que són intercambiables, i dependran de la persona, és a dir cadascú té la seva propia piramida. Per a uns serà més important una cosa que un altra.

David Rojo Ortega dijo...

Al igual que Ramon, creo que aunque la teoria de Maslow se elaborara hace ya decadas, se puede seguir aplicando hoy en dia. Podriamos decir que los dos escalones mas bajos de la piramide tratan las necesidades basicas del hombre para sobrevivir. En los dos siguientes escalones el ser humano intenta encontrar relaciones satisfactorias en su vida. Primeramente relaciones personales de amistad y posteriormente mejorar las relaciones profesionales. Y finalmente, el utlimo escalon representa la necesidad de autorealizacion, una vez han quedado satisfechas todas las necesidades anteriores. Todo esto, desde mi manera de ver e interpretar la piramide. Claro que habran excepciones que rompan la teoria, pero como he dicho, considero que la piramide puede seguir siendo aplicable al ser del siglo XXI.

Anónimo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
Joanvo dijo...

Bé, doncs a mi em sembla també molt interessant i, tot i que cadascú és un món, si que és cert que tots tenim uns patrons semblants, i ja sigui més o menys, la piràmide de Maslow s'hi acosta.

També és cert que molta gent traicionaria a la amistat (3r nivell) per a tenir riqueses (que seria el 4r nivell), per tant és cert que la jerarquia no sempre es compleix.