domingo, 2 de diciembre de 2007

El sentit de la contabilitat de Gestió o Analítica

La comptabilitat de Gestió (o Analítica) ens serveix per a obtenir informació interna de l’empresa. Aquesta informació permetrà fer un anàlisi més detallat de l'empresa, gestionar-la amb més coneixements i ajudar-nos a prendre decisions.

Sabent per a què ens serveix la comptabilitat analítica, crec que és necessari explicar les seves característiques. A diferència de la comptabilitat financera, no existeix cap llei, norma o reglament que la reguli; cada empresa decideix crear-la o no depenent de les seves necessitats. A més a més, pot emprar els mètodes que cregui més oportuns per obtenir-la. També és perceptible a modificacions que ajudin a adaptar-la a les novetats que es puguin produir a l'empresa (creixement, fabricació de nous productes, etc.).

Ara bé, produir aquesta informació té uns costos per a l'empresa; la contractació de nou personal que es dediqui a aquesta tasca, els equips informàtics necessaris, la pèrdua de temps de molts treballadors que a més a més de fer la seva feina han d'aportar la informació necessària, etc. Aquests costos, però, són variants. Hi ha molts factors que hi intervenen, des de la quantitat d’informació que vulguem tenir, és a dir, de lo complerta que vulguem fer la comptabilitat de Gestió, fins al tamany de l'empresa.

Així doncs, per una banda, la comptabilitat de gestió és una gran ajuda per l'empresa, ja que manté un control sobre els esdeveniments econòmics que succeeixen i permet prendre decisions basant-se en les mancances de l'empresa, però d'altra banda, comporta una serie de costos que poden arribar a ser excessius. Per tant, jo crec que tot i que és una eina força útil, una empresa ha de fer un seguit de valoracions abans de decidir-se a fer-la: si el tamany de l'empresa és suficient com per requerir aquesta eina, quina quantitat d'informació és necessària, si realment la balança entre els costos que comportarà i els beneficis que en traurà serà positiva,etc.

Que en penseu vosaltres? Creieu que és realment imprescindible per a qualsevol empresa mantenir una comptabilitat de gestió?

4 comentarios:

Joanvo dijo...

No trobo imprecindible la contabilitat analítica, pero si molt útil. Crec que en les empreses petites no seria necessari ja que el propietari/jefe ho sap tot sobre l'empresa i les sortides que té el producte i ell mateix podria decidir amb un parell de càlculs si el que fan surt a compte o han de canviar d'estratègia. Evidentment això no passa en grans empreses, les quals han de tenir un bon departament de contabilitat per poder "predir" quins seran els costos i quina seria la millor manera d'afrontar-los.

Realment pot dir molt la contabilitat analítica, pero fer un estudi a fons per a fer-la pot ser, tal i com has dit tu, massa costós per a empreses petites.

Ramon Chalmeta Ugas dijo...

Jo penso que com tot a la vida res és imprescindible, però una cosa és ser imprescindible i l’altre molt necessari, que això si que ho penso. Penso que és molt necessari per poder prendre bones decisions, perquè per poder prendre una bona decisió el primer requisit és tenir quant més i millor informació millor . No pots decidir les coses en base a res. El model de comptabilitat analítica penso que si ja que ha de ser propi de cada empresa i segons si l’empresa si es més gran o més petita doncs hauràs de fer més elaborat aquesta comptabilitat o menys, però penso que s’ha de fer. Que es costosa, és evident, però penso que això en el fons es com una inversió. És cert que estàs gastant uns diners, però en el futur tindràs la teva recompensa perquè si tens més informació es més probable que prenguis una decisió més encertada i per tant a la llarga els diners que gastes els recuperes, això si es una inversió i com tota inversió té els seus riscos.

Antoni Segura Puimedon dijo...

Bé, per a qualsevol empresa em sembla bastant evident que no, ja que les empreses més petites amb la comptabilitat financera tenen prou informació per a desenvolupar les seves estratègies. A més, els suposaria una despesa excessiva pel grau de benefici que en podrien treure.

Les empreses amb un major volum de negoci, en canvi, s'han de plantejar molt bé la possibilitat de fer un estudi comptable d'aquest tipus i estudiar la viabilitat econòmica del mateix.

A partir d'un cert volum de negoci és indispensable per a una empresa de destinar recursos a obtenir una comptabilitat de gestió que pot ser determinant a l'hora de dissenyar les estratègies empresarials i les tàctiques que s'hauran de seguir per a millorar la situació.

A més, penso que no s'hauria de considerar com una despesa addicional massa costosa ja que per a la majoria de les empreses mitjanes i grans pot suposar una inversió més que rentable i a un cost no tant alt com podria semblar, ja que la majoria té un personal comptable quasi suficient per a realitzar aquestes tasques.

Vicente Escandell Miguel dijo...

Creo que la contabilidad analítica es una herramienta muy importante en el entorno empresarial, ya que mientras la contabilidad financiera nos indica el estado financiero de una empresa en un momento determinado, esta no nos indica que es lo que más vende, que es lo que más rentabilidad le da, como influye una bajada de precios en un producto, etc.
A diferencia de lo que vosotros habéis dicho, creo que esta es un tipo de gestión necesaria para empresas de cualquier tamaño. Michos decís que el precio de realización de este análisis solo lo podrían asumir empresas de gran tamaño debido a que tiene un coste elevado, o también que una empresa pequeña no tiene porque realizarlo ya que no le seria útil. A todo esto yo entraría a valorar el porque si es necesario este análisis para una empresa.
A principio de curso, entre las múltiples definiciones que dimos de lo que es una empresa, dijimos que es aquella organización que busca los beneficios, y el incremento de estos.
Si este es uno de los objetivos de una empresa, veo imprescindible, que independiente de su estado económico actual, exista alguna herramienta que le permita conocer el estado de su actividad económica: como funcionan sus productos, ya que creo que es necesario para incrementar los beneficios, conocer el estado actual del producto, para poder avanzar, eliminando los menos rentables y afianzando los más rentables.

Con todo esto lo que quiero decir es que independientemente del tamaño de la empresa, para poder crecer necesitara conocer el estado actual de sus productos para poder crecer; solamente con una balance financiero la empresa no tendrá suficiente información para poder tomar ese tipo de decisiones. Así pues la empresa perderá posibilidades de crecimiento debido a no poseer la información necesaria. En este caso se pecaría de precariedad de información.

Como conclusión quiero destacar que la necesidad de que las empresas no solo recurran a lo estrictamente legal: contabilidad financiera, sino que también elaboren una contabilidad analítica que les permitirá conocer muchas más información sobre las características de su actividad económica.