miércoles, 14 de noviembre de 2007

Algunes característiques bàsiques d'un emprenedor

Fa uns dies em va arribar un vídeo d'un personatge que segur que coneixeu: Steve Jobs, fundador de Apple. Després de veure aquest vídeo vaig dir: “aquest senyor és un gran emprenedor”.

http://video.google.es/videoplay?docid=3014637678488153340

D’aquest vídeo podem treure algunes característiques que crec que tot emprenedor hauria de tenir:

  • Confiança amb ell i en el que fa: tot emprenedor ha de creure que el què fa és correcte i que funcionarà. Si tens una mínima escletxa de dubte la probabilitat de caure és alta.Steve ens diu: “Estoy convencido que la única cosa que me mantubo en marcha fue el amor por lo que hacia” – va dir Jobs quan va tornar a Apple després de que el fessin fora.
  • Fort i lluitador: un emprenedor ha de tenir la suficient robustesa com per suportar situacions de risc. També, i gràcies a aquesta confiança amb ell mateix, ha de poder sortir-se’n d’aquesta situació en moments on creus que ho perdràs tot.
    Al Steve el van fer fora de la empresa que ell mateix va crear i tot i així va continuar la seva vida: crea Pixar i Next. Empreses capdavanteres en el seu gènere.
  • Arriscat: has de saber jugar les teves cartes quan creguis convenient encara que això pugui ser arriscat. A la hora de crear una empresa, començant des de zero, les coses no són simples ni fàcils i per tant si vols guanyar has d’arriscar.
    En el cas del vídeo veiem com Jobs s’arrisca i deixa de matricular-se a la universitat. Passa només a fer classes de optatives i coses que realment vol.
  • “No tenir horror al error”: si una persona vol tirar endavant un projecte, un somni, no ha de tenir en el cap l’error. No pot estar pensant en el “i si passa…”.Un emprenedor ha de tenir molt clar que hi ha la possibilitat de equivocar-se. I que si s’equivoca que tregui el costat positiu de l’experiència. Moltes vegades un error et porta mil beneficis i coneixements.
    El Jobs després de que el fessin fora de Apple va veure que era el millor que li havia passat.

Aquestes són unes de les moltes característiques que tot emprenedor hauria de tenir, sense elles les possibilitats de triomfar són més baixes.

Us ha agradat el vídeo del Jobs? Creieu que aquest és el típic emprenedor? Us ha cridat l’atenció alguna frase que ha dit per aquí? Proposeu alguna característica bàsica més per a un emprenedor?

5 comentarios:

Alberto Maldonado López dijo...

El video este ya lo había visto hace tiempo, pero ya no me acordaba y me ha hecho gracia verlo por aquí.

Pero hablando un poco más sobre el post, un par de detalles, no digo que Jobs no sea un emprendedor, pero otro punto que faltaría es suerte, cuando le echaron de Apple, creo NeXT, pero decir que también se llevo aparte del equipo de Apple que habia trabajado con él.
Y Pixar la compró a George Lucas como inversión pagó 5 millones de dólares y puso otros 5 más de capital y el año pasado la vendió a Disney por mas de 7 mil millones de dólares. Así que no fallo.

Pues la suerte por un lado y otro que destacaría yo de los que has hablado es el de fuerte y luchador, pura cabezonería, creo que de la lista es el más importante, porque sin fuerza interior y ganas de seguir con lo que tienes entre manos, no llegaríamos a ningún lugar.

Anna Fabré dijo...

Jo no havia vist el video i la veritat es que m'ha impactat força. Si que és cert que a la vida també has de tenir sort, però no es imprescindible, almenys des del meu punt de vista. Crec que si realment creus amb el que fas, lluites per aconseguir-ho i no et rendeixes pots arribar allà on vulguis. Jobs va rribar molt lluny perquè va apostar fort i perquè realment ell volia, però pots sentir-te realitzat amb molt menys.
Per mi, és indispensable tenir clar el què vols aconseguir i creure en tu mateix per aconseguir-ho. A partir d'aqui les ganes de treballar i superar els obstacles que et puguis trobar per el camí van sorgint sols.

Marc Jordana dijo...

Comentant el que dius al post, trobo que tens raó quan dius que Steve Jobs és un emprenador, però com molt bé a dit l'Alberto Maldonado no ha deixat de tenir molta sort. Només cal recordar el el cas de l'iPod. L'iPod va ser un intent desesperat per tal de treure Apple d'un pou sense fons, i la jugada li va sortir perfecte. L'iPod va ser una revolució tecnològica i de disseny radical que ha marcat la nova línia de producció de Apple (iPhone, iMac, iBook, etc.). Caldria recordar que l'mp3 de Apple competia al mercat amb Creative (Creative Jukebox Zen), i d'altres companyies, però va sortir guanyant el primer i únic assalt. Per què? Ningú ho sap exactament, però en gran part va ser sort.

Tot i així Steve Jobs és un gran empresari, emprenedor i líder de grans idees, que ha arribat al cim empresarial i s'hi ha sapigut mantenir durant anys aprofitant totes les oportunitats que se li han presentat mentre perseguia els seus somnis. No se li pot retreure res, ni tan sols la bona sort que ha tingut. Imagineu-vos si és famós que els de madtv ja en fan gags:

http://www.youtube.com/watch?v=xgZKjJt-TkU

Ara referint-me al video que has relacionat, recordo haver-lo vist en un reportatge a la televisió, i recordo que el primer que vaig pensar era que Steve Jobs em recordava a un personatge molt peculiar: Steve Ballmer. Els qui no sapigueu qui és aquest home només cal dir que és el Cap Executiu de Microsoft, i els primers sistemes operatius domèstics que va crear Microsoft (Windows, i Windows 1.1) els anunciava ell mateix a la televisió (busqueu videos seus al Youtube i riureu una estona).

Anónimo dijo...
Este comentario ha sido eliminado por el autor.
Vicente Escandell Miguel dijo...

Esta clar que Steve Jobs es un gran emprenador, que a sapigut convertir grans idees en grans i prometedores empreses. Sobre les caracteristiques que has ficat que ha de tenir un gran emprenador crec que coincideixen plenament amb la realitat:
- Confiança: si no confies amb el que fas qui hi confiarà???
- Lluitador: en la actualitat, poblada de grans i poderoses multinacionals tot i tenir una gran idea has de lluitar contra aquestos poders
- Arriscat: Moltes vegades tens que jugarte el teu futur per a triunfar
Característiques que ell té.
Alguns de vosaltres heu dit que va ser sort el que aquest home ha aconseguit. Realment penseu que es sort? A aixecat tres grans empreses i totes d'elles amb un gran èxit. De totes elles a obtingut un gran benefici. Quin gran empresari podriem dir que ha sapigut fer el mateix. A més va tenir que començar des de 0.
Crec que empresaris així no tenen sort si no que saben amb el que juguen, veuen una idea i saben explar-la perfectament, en definitiva són uns grans emprenadors